A Calella -Calella de la Costa, Barcelona-, sempre havia vist al principi del poble, a la zona del far, un parell de construccions mig derruïdes dalt d'un turonet. Em semblaven dues torres de guaita quadrades, no rodones, sense gaire història.
Un dia vaig pujar-hi (vaig trigar com 25 anys en venir-me la curiositat des que les vaig veure per primer cop) i vaig sorprendre'm una mica en llegir una petita explicació d'un panell que comentava el conjunt del paratge.
Es tractava de dues torres de telègraf,... de telègraf òptic! Telègraf òptic?? No n'havia sentit a parlar mai.
El telègraf òptic prové de França. Encara que des del s. XVII es coneixia la idea, no es posà en pràctica fins finals del XVIII per qüestions relacionades amb les comunicacions militars.
Consistia en una sèrie de torres de pedra a la part més elevada de les quals hi havia una sèrie de pals mòbils que posats en diferents disposicions podia representar signes alfabètics podent-se fer un missatge que seria captat per una torre distant uns quilòmetres a través d'aparells òptics (ulleres de llarga vista). La torre que captava això ho transmetia a la següent i així s'anava fent que el missatge recorregués distàncies grans en poc temps. Aquestes torres eren petites fortificacions militars amb sistemes defensius; tenien l'entrada elevada uns metres per sobre del terra, havent-se d'accedir amb escales que es treien per tal de posar impediments en cas d'atacs.
A Espanya va arribar a implantar-se a finals de la dècada dels 40 del s. XIX, amb motiu de les guerres carlines i amb un ús estrictament militar, en un principi. Es comunicava Madrid amb Irun, Madrid amb Cádiz i Madrid amb la Jonquera (a través de València i també a través de Cervera).
Entre Barcelona i la Jonquera, per exemple, hi havia 17 torres; entre Madrid i Barcelona 60 (30 fins a València i 30 més fins a Barcelona), encara que la línia Madrid-València-Barcelona tinguè molts problemes per a funcionar íntegrament (guerres carlines).
Posteriorment es construïren altres xarxes, independents de les militars, per a ús civil. Aquestes xarxes de torres podien tenir bifurcacions i en funció dels codis que es fessin servir se sabia si el missatge havia de transmetre's per que hi anés per un ramal o un altre.
Doncs bé, a Calella hi ha dues torretes, una feia servei civil i l'altra militar (l'anterior a Caldetes, la posterior a Malgrat)
tossal de les torretes
Un article, de la Universitat de Barcelona,
amb moltíssima informació al respecte,
és
PODI-.