podi és podi

giovedì 8 ottobre 2009

El judici d'en Galileu



Roma, 12 d'abril de 1633



primera comepeixença de Galileu davant el Sant Ofici


Que si no l'havien advertit farà ja uns 17 anys sobre les opinions de Copèrnic, que si va demanar permís per a escriure el llibre Diàlegs sobre els principals sistemes del món, que de què va tot això...

Però,... si precisament contradiu en Copèrnic! Què me'n dieu ara! És clar que vaig ser advertit al seu dia que no difongués la doctrina de Copèrnic i així que no ho he fet; més aviat queda exposat que aquesta no és pas posible...



30 d'abril de 1633

VOSTÈ DEFENSA COPÈRNIC AL SEU LLIBRE!!


Malgrat no voler fer-ho, sembla que sí, que després d'haver llegit la meva pròpia obra amb deteniment, sembla que sí que defensa l'opinió d'en Copèrnic, però en cap cas era la meva intenció en escriure tot això; jo volia fer tot el contrari. Crec, doncs, que ha estat una errada en la comunicació d'idees...

10 de maig de 1633

Creu que el Sol és al centre del món i la Terra té un moviment al seu voltant, annual, i un altre sobre sí mateixa, diari?

En un inici, jo em creia tant a en Tolomeu com a en Copèrnic, però havent-me advertit la Santa Església al seu dia, fa uns 17 anys, que no havia de propagar les idees de Copèrnic per ser contràries a les Sagrades Escriptures, mai l'he defensat ni he propagat les seves idees com a certes...

MENTIDA!! Al seu llibre diu tot el contrari.
No és pas cert! No he dit això mai.


22 de juny de 1633


...heu mantingut la doctrina d'en Copèrnic. Donat que se'ns ha demanat actuar amb suavitat amb vostè, sereu absolt si la rebutgeu publicament, però decretem que el vostre llibre sigui prohibit, que reseu un cop per setmana els set salms penitencials durant tres anys i fareu presó residencial degut als vostres setanta anys i la suavitat que se'ns demana amb vostè... ...i que llegeixi això:

...que donat que he parlat de la falsa doctrina de Copèrnic, abjuro d'aquestes errades i mai més tornaré a plantejar res de semblant, denunciant a qui ho faci... ...I faré tot allò que se'm digui com a penitència.


Se'l condemnà a viure en solitud sense parlar amb ningú durant el temps que el Papa cregués convenient.

podi-.
(tot i això, es mou)



AVUI HA TINGUT LLOC A L'AGRUPACIÓ ASTRONÒMICA DE SABADELL UNA PETITA REPRESENTACIÓ TEATRAL DEL JUDICI DE GALILEU ARRAN DE LA TRADUCCIÓ DEL LLATÍ AL CATALÀ, PER UN DELS SOCIS DE L'ENTITAT, DE LES ACTES DEL JUDICI.
aquesta ha estat la visió d'en podi

3 commenti:

  1. Molt interessant, de debò. Casualment, aquests dies estrenen la darrera pel·lícula d'Alejandro Amenábar, sobre la destrucció de la biblioteca d'Alexandria i la seva darrera directora, l'astrònoma Hipatia, en mans de fanàtics cristians, gairebé tan fanàtics com els que van jutjar en Galileo.

    Però buscant info per internet, descobreixo que la realitat és força més complexa.

    RispondiElimina
  2. Absolutament sensacional com Galileu juga amb els Inquisidors. Llàstima que ens costi llegí en llatí original (una mica menys el del Renaixement)les diferents actes de judidicis inquisitorials, però algunes que han caigut a les meves mans són realment sucoses.
    Lluís

    RispondiElimina