podi és podi

mercoledì 12 agosto 2020

Ardea Cinerea - Estany de Sils

 IT-ESP-CAT

L'ho visto proprio ieri nella palude di Sils, un comune nella provincia di Girona. Infatti sono venuto qua per un incontro con un mio amico, nè nel tuo comune nè nel mio... Allora, Sils. Trovatisi qua abbiamo scoperto che c'era una palude e abbiamo fatto un bel giro e scattato qualche foto.. Tra tanti ucceli, un airone... 

Oggi la palude è piccolissima ma ho saputo che in passato era fino a 7 quilometri lunga e che dal 200' si è voluto il suo disseccamento, sia per ottenere terreni coltivabili. sia per allontanare malattie paludiche, come il paludismo.

--------------------------

Pues he pasado centenares de veces por Sils,... ¿centenares? bueno, no sé, quizás sí,... muchas, en todo caso, y siempre he pensado que estaría bien pararse; el padre de una antigua compañera de trabajo parece que tenía por aquí una segunda residencia, allá por los 90'... Ayer, ayer he utilizado la población como punto de encuentro con un amigo y,... ¡sorpresa! hay un pantano. ¿Sorpresa? no estoy seguro de que no lo supiera ya.

Hemos dado una vuelta al pantano, que tenía puestos de observación de pájaros y tal. Lo supiera previamente o no, ha sido una sorpresa encontrar este paisae en un lugar que parecía muchísimo más seco como para albergar algo así. Entre los pájaros observados, una garza real.

-------------------------------

L'estany de Sils no és que sigui gaire gran. No actualment. Havia arribat a tenir fins a 7 quilòmetres per mig quilòmetre. A partir de l'Edat Mitja comença una lluita secular que arriba pràcticament fins als nostres dies per tal de dessecar l'estany. Ara és un espai natural protegit, tot i que està perfectament control·lat per tal que no es faci més gran del que és.

Avui l'hem descobert, potser n'havia sentit a parlar de la seva existència però si havia estat així, avui, un cop ja en el poble, que hem vist que hi havia un estany m'ha semblat una "primera notícia". Hi ha un recorregut que li fa la volta amb diferents puestus d'observació d'ocells, com el Bernat Pescaire que veiem a la imatge.

Bernat Pescaire, Garza Real, Airone Cenerino, Ardea Cinerea


Palude di Sils, Pantano de Sils, Estany de Sils

podi-.

6 commenti: